Blaty w kuchni #1 laminaty

Jaki blat do kuchni?

W tym artykule postaram się opisać jakie mamy możliwości wyboru blatów kuchennych najbardziej popularnych. Opiszę ich zalety oraz wady a może i wprowadzę kilka historii z nimi związanych. Jeżeli okaże się, że artykuł jest zbyt obszerny podzielę go na dwie części. Miłej lektury.

Blat laminowany.

callum-hill-L7V4rwETDb0-unsplashjpg

Najtańszym i najbardziej popularnym jest blat laminowany. Jest to blat, który posiada strukturę w wybranym kolorze lub nadruku. Materiałem bazowym jest płyta wiórowa, czyli składa się z wiórów drewnianych prasowanych i klejonych ze sobą specjalnym klejem. Do tego mamy podział na klasyczne oraz niezapalne! Uwaga, nigdy nie mówimy niepalna tylko niezapalna lub o wydłużonym czasie spalenia. Wszelkie kleje i utwardzacze takiej płyty mają za zadanie wydłużyć jej czas spalania. Ponieważ to drewno i oczywiście spali się kiedyś. Na wierzchu takiej płyty mamy warstwę dekoracyjną, czyli z kolorem jaki wybieramy bądź nadrukiem drewna, kamienia, betonu, przecierki z gazet itp. Kolorystyka jest bardzo obszerna i każdy producent prześciga się w nowościach. Teraz te laminaty są bardzo dobrej jakości, w porównaniu z tym co mieliśmy kilka lat temu. Dlatego jeżeli ktoś miał kiedyś taki blat, musi się przekonać do nowych próbek.

Bok takiego blatu to obrzeże i jedna jego strona jest najczęściej zaokrąglona w danym kącie dla danej firmy lub teraz bardzo popularne ścięcie na kant. Co za tym idzie z drugiej strony, tej która jest najczęściej od strony ściany jest takie samo ścięcie, ale niezabezpieczone laminatem. Należy je zabezpieczyć przed wilgocią i tutaj powstaje największy problem. Możemy to zrobić na silikon lub na listwę. Listwy często są dobrane do najczęściej wybieranych kolorów blatów, lecz jak spodoba nam się nietuzinkowy to zostaje tylko opcja silikonu.

Od spodu mamy papier przeciwprężny, który najczęściej jest w kolorze brązowym jak papier pakowy. Do tego w miejscu łączenia ma widoczną gumę łączącą go z laminatem, tej tzw. „gumy” nie widać w pasie szafek przy ścianie. Jednak kiedy chcemy zrobić np. stół lub barek bez szafek od spodu mamy problem, bo papier przeciwprężny jest nieestetyczny i należy zamówić do laminowanie części od spodu, która to usługa jest dodatkowo płatna i do tego nie wszyscy producenci mają ją w ofercie.

Klasycznie blat ma szerokość od 60 cm do max 120 cm, grubości najczęściej 2,8 i 3.8 cm do tego długość ok 3 i 4 m.

Cechami blatów laminowanych są:

- wytrzymałość mechaniczna ale jak uderzymy w niego np. tłuczkiem potrafi wbić laminat i taka „dziura” jest podatna na wilgoć i pęcznienie

- Odporność na zabrudzenia i promienie UV. W tej chwili laminaty są bardzo dobrej jakości. Nie odbarwiają się jak te sprzed lat.

- Odporność na ścieranie (ale nie zawsze)

- Odporność na temperaturę ale nie przy kontakcie z odłożoną patelnią a na niej olejem. Do tego czasem nie wytrzyma temperatury garnka.

- Łatwe do zamontowania – przy bardzo krzywych ścianach meblarze mogą dociąć skosy na miejscu i wpasować blat idealnie.

- Blat przeznaczony do użytkowania na ok 10 lat. Potem nie oszukujmy się, przy częstym gotowaniu zużywa się.