BLATY W KUCHNI - jak dobrać wysokość

Przy projektowaniu naszej kuchni jednym z ważniejszych aspektów jest

wysokość blatu kuchennego. Jest to bardzo ważne, ponieważ ma ogromny wpływ

na funkcjonalność, komfort oraz naszą swobodę podczas przygotowania

dań. 

Jednak musimy pamiętać, że każdy ma swoją rutynę i upodobania. 

Warto dobrać odpowiedni blat, nawet po to, by odciążyć kręgosłup i

mięśnie, które podczas ciągłego schylania się mogą być obciążone i po

pewnym czasie sprawiać ból.

 1png

 

Według badań, blat kuchenny powinien znajdować się 10-15 cm poniżej

łokcia. Jednak pamiętajmy, że blat może służyć do wielu rzeczy. Do

pracy stojącej najlepszy będzie blat o wysokości ok 90 cm. Pamiętajmy,

że stojąc przy blacie wystarczy jak krojąc będziemy ruszać ręką w

łokciu oraz nie powinniśmy się schylać i garbić. Taka wysokość blatu

kuchennego często stosowana jest w miejscach, do których zwraca się lub

wydaje naczynia.

 2png

 

Do prac ciężkich takich jak np ugniatanie, wyrabianie ciasta najlepszy

będzie blat o wysokości 75-80 cm. Nasza postawa podczas tej czynności

się trochę zmienia, więc dobrze dobrany blat pomoże nam wykonywać

nacisk całym ciałem na blat, przy wyższych blatach nasze ręce by były

zdecydowanie bardziej zmęczone.

 3png

 

Przy kuchennym blacie możemy jeszcze spożywać posiłki, a do tego

idealnie sprawdzi się blat o wysokości 70-75 cm. Na rynku możemy spotkać

barki różnego rodzaju oraz wielkości, większe i mniejsze, dlatego

najlepiej porównać na jakiej wysokości znajduje się blat w odniesieniu

do naszego ciała. Jednak podczas wybierania barku do spożywania

posiłków najlepiej zwrócić uwagę na to czy możemy bez schylania i

komfortowo oprzeć naszą rękę zgięta w łokciu.

 4png