BLATY W KUCHNI - jak dobrać wysokość
Przy projektowaniu naszej kuchni jednym z ważniejszych aspektów jest
wysokość blatu kuchennego. Jest to bardzo ważne, ponieważ ma ogromny wpływ
na funkcjonalność, komfort oraz naszą swobodę podczas przygotowania
dań.
Jednak musimy pamiętać, że każdy ma swoją rutynę i upodobania.
Warto dobrać odpowiedni blat, nawet po to, by odciążyć kręgosłup i
mięśnie, które podczas ciągłego schylania się mogą być obciążone i po
pewnym czasie sprawiać ból.
Według badań, blat kuchenny powinien znajdować się 10-15 cm poniżej
łokcia. Jednak pamiętajmy, że blat może służyć do wielu rzeczy. Do
pracy stojącej najlepszy będzie blat o wysokości ok 90 cm. Pamiętajmy,
że stojąc przy blacie wystarczy jak krojąc będziemy ruszać ręką w
łokciu oraz nie powinniśmy się schylać i garbić. Taka wysokość blatu
kuchennego często stosowana jest w miejscach, do których zwraca się lub
wydaje naczynia.
Do prac ciężkich takich jak np ugniatanie, wyrabianie ciasta najlepszy
będzie blat o wysokości 75-80 cm. Nasza postawa podczas tej czynności
się trochę zmienia, więc dobrze dobrany blat pomoże nam wykonywać
nacisk całym ciałem na blat, przy wyższych blatach nasze ręce by były
zdecydowanie bardziej zmęczone.
Przy kuchennym blacie możemy jeszcze spożywać posiłki, a do tego
idealnie sprawdzi się blat o wysokości 70-75 cm. Na rynku możemy spotkać
barki różnego rodzaju oraz wielkości, większe i mniejsze, dlatego
najlepiej porównać na jakiej wysokości znajduje się blat w odniesieniu
do naszego ciała. Jednak podczas wybierania barku do spożywania
posiłków najlepiej zwrócić uwagę na to czy możemy bez schylania i
komfortowo oprzeć naszą rękę zgięta w łokciu.